A gluténmentes sör fontosságát két oldalról vizsgálhatjuk: a gluténérzékenység, mint élethosszig tartó diétát igénylő betegség komolyságán, valamint a hazai sörfogyasztási szokásokon keresztül. Be is mutatjuk mindkettőt, hogy megmutassuk, mennyire szükség van gluténmentes sörökre!
A magyarok szeretik a sört
A sör a világ egyik legnépszerűbb alkoholos itala. Ez derül ki a WHO 2018-as felméréséből is, mely szerint a világ összes alkoholos ital fogyasztásának harmadát a sörök teszik ki. Ez az arány még magasabb Európában, ahol az összes fogyasztás 40 százaléka sör.
Így van ez – ha nem még inkább – hazánkban is, nem csoda hát, hogy 2017-ben több mint 6,5 millió hektoliter sört adtak el országszerte. Egy korsó sör sokak számára a jól megérdemelt jutalom a nap végén, míg másoknak a társasági események egyik jelentős eleme. Akárhogy is, szeretjük a sört.
Mit iszol a hétvégi családi eseményeken? Milyen alkoholt választasz egy fesztivál alkalmával? Mivel koccintasz barátaiddal egy forró nyári napon? Ugye, hogy fontos a sör?
A gluténérzékenység komoly betegség
Sajnos a gluténérzékenységet sokan elbagatellizálják, ennek az oka talán abban keresendő, hogy a gluténmentes diéta egyfajta étkezési trenddé nőtte ki magát az elmúlt években. Bár igaz, hogy sokan csak az egészséges életmódra való törekvés vagy fogyás végett folytatják, rengetegen vannak, akiknek valóban egész életük során gluténmentes diétát kell tartaniuk egészségük érdekében.
A cöliákia egy autoimmun betegség, melynek a glutén a kiváltója. Megjelenési formája és tünetei egyénenként változhatnak, de általánosságban véve emésztőrendszeri problémákkal jár. Hosszú távon a bélbolyhok ellaposodását okozza, ami felszívódási zavarokat eredményez. A gluténérzékenység nem gyógyítható betegség, az egyetlen megoldás annak megállítására, hogy a szervezet önmagát pusztítsa, az, ha a gluténérzékeny beteg kizár étrendjéből minden gluténtartalmú ételt és italt.
Mivel alapvetően a sör búzafélékből készül, a gluténérzékenység egyenes következménye, hogy a cöliákiás betegeknek el kell búcsúzniuk a sörtől. Feltehetően azonban a cöliákiás betegek jelentős része szívesen fogyasztott sört azelőtt, hogy diagnosztizálták betegségét. A sör elhagyása sokak számára már önmagában is lehetetlen kérésnek tűnik, de ha még azt is számításba vesszük, hogy helyette találni kell valamilyen italt, melyet társaságban fogyaszthatunk, valóban nehéz a dolog.
Itt jön képbe a gluténmentes sör, mely megoldást nyújt a bajra, és visszaadja a cöliákiás sörrajongóknak kedvenc italukat! A gluténmentes sör elkészülését illetően kétféle mód is létezik, a glutén eltávolításával azonban azt a problémát is kiküszöbölhetjük, hogy a sörnek különös – sokak számára zavaró – utóíze legyen. A gluténmentes sör tehát sokak számára valóban hiánypótló találmány, mely életüket könnyebbé és élvezetesebbé teszi.
Megismerkednél a hazai gluténmentes sörkínálattal? Olvass tovább!