Diétás karácsonyi menü összeállítása gluténérzékenyeknek

A diétás karácsonyi menü is lehet mennyei és könnyen elkészíthető

Az ünnepek közeledtével mindig kérdésként merül fel, hogy mi legyen a menüsor. Gluténérzékenyként különösen oda kell figyelned, hiszen ilyenkor sem csalhatsz az étkezés terén. Szerencsére ma már gluténmentes termékek olyan széles skálája érhető el, hogy nem okoz különösebb macerát a diétás karácsonyi menü összeállítása.

Honnan inspirálódj a diétás karácsonyi menü megtervezéséhez?

Az internet végeláthatatlan sorát kínálja gluténmentes karácsonyi ételeknek és süteményeknek. Míg néhány éve még az volt a gond, hogy találjunk receptet, most sokkal inkább okoz nehézséget kiválasztani egyet-egyet a milliónyi finomság közül.

De ha kísérletező kedvedben vagy, elkészítheted régi kedvenc ételeid gluténmentes verzióját is. Járj utána, hogy melyik gluténmentes liszt hogyan „viselkedik” és ha megtaláltad a neked valót, könnyedén pótolhatod a fehér lisztet a hagyományos receptekben.

Az alkoholról sem kell lemondanod

Az ünnepek során egy-egy pohárka ital szinte mindenkinél lecsúszik. A gluténmentes sör csodájának köszönhetően a gluténérzékenység sem jelenthet akadályt, hogy a többiekkel együtt italozhass! Az itthon is könnyedén beszerezhető mentes sörök kínálatában egyaránt találsz gyümölcsös (almás és meggyes), valamint IPA, Pale Ale és lager söröket.

Karácsonykor rendre előkerülnek a különböző likőrök is. Mielőtt igent mondasz egy pohárkára, mindig olvasd el az üvegen található leírást és ha nem találsz gluténtartalomra vonatkozó információt, inkább maradj a biztonságos italoknál. Jó hír, hogy a nagy italgyártók is gondolnak már az ételérzékenységben szenvedőkre, így például már kapható glutén-és laktózmentes Baileys is.

Az ördög a részletekben rejlik

A karácsonyi időszaknak vannak kötelező velejárói, ilyen a szaloncukor vagy a csokimikulás. Ezekről nem is gondolnánk, de egyes termékeknél előfordul, hogy nyomokban tartalmaznak glutént. Mindig legyél nagyon körültekintő a vásárlás során, és szánd rá azt a kis időt, hogy végigolvasd a leírást, mielőtt a kosárba teszed a megszokott márkájú csokikat!

Gluténmentesen a rokonoknál is

Amilyen egyszerű – legalábbis egy rutinos gluténérzékenynek – otthon megoldani a diétás karácsonyi menü megtervezését, olyan bonyolult ezt kivitelezni, amikor rokonlátogatóba indulsz. Sokan egyszerűen elfeledkeznek róla, de mindannyian ismerünk legalább egy embert, aki egyszerűen nem vesz róla tudomást, mert szerinte ez csak egy „divatos érzékenység”. Ilyenkor jó, hogy az ünnepek alatt egyébként is általában egy hadseregre elég étel vár minden háznál, így jó eséllyel fogsz találni olyat, amit nyugodt szívvel megehetsz. De a biztonság kedvéért mindig csomagolj valami harapnivalót az útra! Így akkor sem maradsz éhen, ha úgy alakul, hogy a rokonoknál nem látsz ki az asztalon felsorakoztatott gluténerdőből.

Ajándékot keresel a gluténérzékeny szerettednek? Olvasd el ötleteinket!