Gluténmentes alkoholos italok listája

Gluténérzékeny vagy? Fel a fejjel, vannak gluténmentes alkoholos italok!

Mi jutott eszedbe először, amikor megtudtad, hogy gluténérzékeny vagy? Pizza, hamburger, friss házi kenyér? Ezek után mennyi idő kellett, hogy arra is rádöbbenj, hogy mostantól az alkoholt is meg kell válogatnod? Szerencsére azonban szép számmal akadnak gluténmentes alkoholos italok, amiket továbbra is – mértékkel ugyan, de – fogyaszthatsz. Csináltunk egy kisokost belőlük!

Sör és bor

Ha egyébként is borpárti vagy, mázlid van! Továbbra is kedvedre borozhatsz vagy éppen fröccsözhetsz, mivel a borban jellemzően nincs glutén. Borszármazék lévén ugyanígy a pezsgő is gluténmentes. A ciderrel – vagy más néven almaborral – is jól jársz, hiszen almából készítik.

A sörök viszont alapesetben tiltólistásak. Az elmúlt években azonban egyre inkább a figyelem középpontjába került a gluténérzékenység, ennek megfelelően pedig világszerte születnek a gluténmentes sörök is. Mi is ezért hívtuk életre ezt az oldalt, hogy összegyűjthessük azokat a hazai és nemzetközi söröket, amiket gluténérzékenyként is nyugodtan ihatsz. Itt meg is állhatsz egy pillanatra, hogy gyorsan csekkold a gluténmentes sör lelőhelyeket tartalmazó térképünket.

Tömény italok

Elvileg az égetett szeszek is fogyaszthatóak, ugyanis a desztillálás során a glutént alkotó fehérjék is eltávolításra kerülnek. Az eljárás után így a fennmaradó glutén mennyisége a határérték alatt van.

Ezek között vannak olyanok, melyek készítésekor eleve nem használnak semmilyen glutént tartalmazó alapanyagot, ezért őket általában aggodalom nélkül ihatod. Az égetett szeszek közé tartozó gluténmentes alkoholos italok a következők:

 • rum, ami a cukornád levéből vagy melaszból készül
 • brandy, ami szőlőmustból erjesztett bor lepárlása során születik
 • tequila, aminek fő összetevője a kék agávé (a biztonság kedvéért válassz magasabb minőségű márkákat)
 • pálinkák, melyekhez köztudottan gyümölcsöket használnak

A kérdéses – glutént tartalmazó alapanyagból készülő – égetett szeszek közül talán a három legnépszerűbb a vodka, a whisky, illetve a gin.

Vodka és gin esetében a legjobb megoldás az, ha olyan márkákat választasz, melyek egyébként sem használnak gabonát a készítés során, mert például burgonyával helyettesítik azt. Whiskyk terén is találsz olyat, ami nem gabonából, hanem kukoricából készül.

A Gluten Free Bar oldalán ellenőrizheted, hogy kedvenc égetett szesz márkád gluténmentes-e.

Mi a helyzet a titkos receptúrákkal?

Vannak olyan szeszes italok, melyekről nem tudhatjuk pontosan, hogy miből készülnek, mert receptújáruk titkos. Tipikusan ilyen a Jägermeister és az Uniqum. A hírek szerint a Zwack Zrt. nyilatkozott róla, hogy egyik Uniqum sem tartalmaz glutént. Hasonlóan a Jägermeister összetevőiről is úgy tudjuk, hogy eleve gluténmentesek. Bár a receptúra általunk ismert része (56 különböző gyógynövény…) is erre utal, azért mégsem lehetünk benne biztosak, hogy gluténmentes alkoholos italok lennének. Amennyiben tehát nem kifejezetten a kedvenceidről van szó és el tudod képzelni az életed nélkülük, biztonságosabb, ha így is teszel.

Koktélok

A koktélok mindig trükkösek, hiszen több alapanyagok összemixeléséből készülnek, ezért olyat kell választanod, amely gluténmentes italokból készül. Az alábbi népszerű koktélokat például gond nélkül ihatod:

 • Margarita
 • Cosmopolitan
 • Mojito
 • Manhattan
 • Mimosa
 • Martini
 • Screwdriver
 • Daiquiri

Egyéb esetben pedig mindig alaposan olvasd el az összetevőket az itallapon, sőt, a legbiztonságosabb, ha a mixertől kérsz pontos információkat.

Megismerkednél a gluténmentes sörök világával? Olvass tovább!