Gluténmentes gabona is lehet a sör alapanyaga

Gluténmentes gabona felhasználásával is készíthető gluténmentes sör

Ahogy azt oldalunkon is olvashatod, gluténmentes sör kétféleképpen készülhet: eleve gluténmentes alapanyagokból vagy glutént lebontó enzim segítségével.  Cikkünkben most az első verziót mutatjuk be: megtudhatod, hogy mi fán terem a gluténmentes gabona és azt is, hogy hogyan lesz ebből sör.

Melyek a gluténmentes gabona típusok?

Igaz, ami igaz, a következő alapanyagok közül nem mind számít botanikailag is gabonának. A gasztronómiában mégis főként így szokás rájuk hivatkozni, így az egyszerűség kedvéért mi is maradunk ennél. Nézzük a listát!

A gluténmentes étrend nélkülözhetetlen elemei a hagyományos lisztek alternatívái, melyekből ugyanúgy finom sütemények vagy épp mennyei házi kenyerek készülhetnek. A legismertebb változatok a kukorica, a hajdina és a zab. Továbbá ha gluténmentes köretet keresel a rizsen és krumplin túl, biztosan hamar belebotlasz a kölesbe, quinoába vagy amarántba.

Kevésbé ismert gluténmentes gabona a cirok és a teff, pedig mindkettő évezredek óta képezi az étrend részét az afrikai népek körében. A cirok ráadásul Afrika-szerte népszerű alapanyaga a sörnek is. És ennek semmi köze a gluténérzékenységhez, egyszerűen csak olcsóbb a termesztése, mint az árpáé.

A gluténmentes gabona vásárlásakor is figyelni kell a gluténmentes jelzést, mert előfordulhat, hogy bár maga a gabonaféle valóban nem tartalmaz glutént, olyan üzemben készül, ahol fennáll a keresztszennyeződés veszélye. Tipikusan ilyen például a zabpehely, amin épp ezért szokás feltüntetni, hogy „garantáltan gluténmentes”-e.

Hogyan készülhet ezekből gluténmentes sör?

Ugyanúgy, mint a hagyományos gabonafélékből. A sörfőzés alapvető lépései megmaradnak, csak a sör összetevői változnak. A fenti gabonafélék közül tipikusan a hajdina, a cirok, valamint a köles szolgál gluténmentes sör alapanyagául (továbbá rizsből is készülhet gluténmentes sör). A folyamat tehát marad, de a gluténmentes gabonák sajátosságai miatt előfordulhat, hogy egy-egy lépés rövidebb vagy hosszabb ideig tart.

Az eltérő alapanyagok ugyanakkor azt eredményezik, hogy a kész sörnek kicsit más íze lesz, mint a megszokott. Ez pedig sokak számára lehet zavaró. Épp ezért kísérletezhetsz különböző eleve gluténmentes sörökkel, hogy meglásd van-e olyan alapanyagból készített sör, aminek kifejezetten szereted az ízét vagy ha úgy érzed, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a hagyományos söríztől, választhatsz utólag „gluténmentesített” söröket. Ez esetben a sör a megszokott módon készül, ám az erjesztés során hozzáadnak egy enzimet, amit kivonja a glutént a sörléből. A végeredmény így – az uniós szabályozásnak megfelelően – olyan sör lesz, melyben a glutén tartalma a 20 mg/kg-os határérték alatt van. Erről az eljárásról következő cikkünkből olvashatsz bővebben.

 

Többet szeretnél tudni a gluténmentes sörkínálatról? Olvass tovább!