Különleges sörök és sörtrendek a közeljövőben

Alkohol-és gluténmentes, valamint különleges sörök a jövő sörtrendjei között

Az egyre bővülő igényeknek megfelelően a sörpiac is állandóan változik, új trendek és különlegességek jelennek meg. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen különleges sörök és trendek uralkodnak a közeljövőben világszerte és hazánkban!

Kávés sör

A kávé és a sör önmagában is két csodálatos dolog. Nem csoda hát, hogy a sörfőzők is eljátszottak a gondolattal, hogy mi születhetne abból, ha ezt a kettőt egyesítenék: hát kávés sör. Korábban is találkozhattunk már különleges sörök kavalkádjával, például milkshake stout-tal, így végülis nem is olyan meglepő ez a verzió sem.

Képpel díszített sörhab

Miután a közösségi média által meghódított világban minden a szelfikről és jól sikerült fotókról szól, a sör (és egyéb italok) sem lehet kivétel ez alól. Ezen a gondolatmeneten indulhatott el a Ripple Maker PM, amikor megalkotta a technológiát, amivel tetszőleges képet „nyomtathatunk” a sörhabra. A Stout-ra nyomtatott szelfiket a Guiness már 2018-ban felfedezte magának, lassan pedig mind földrajzi, mind piaci értelemben várhatjuk a bővülést.

Csillámló sör

Igen, ilyen is van. Ráadásul tőlünk nyugatra ez sem újdonság, már tavaly megjelentek az első csillogó sörök. Ránézésre talán ijesztőnek tűnhet, de valójában csak ehető csillámpor van benne, melynek az ízre semmilyen hatása nincs. A kezdeti népszerűség után a csillámló sör egyre terjed, talán belátható időn belül hozzánk is elérkezik.

Fenntartható fejlődés

A söripart is utoléri a fenntartható fejlődésre való törekvés. Ez elsősorban a csomagolás terén jelentkezik, egyre több sörpakk jelenik meg újrahasznosított kartonpapírból. Emellett a sörfőzési folyamatot is sok helyen igyekeznek fenntarthatóvá tenni és új technológiákkal csökkenteni a felhasználandó energia és víz mennyiségét.

Gluténmentes sörök

Ahogy a gluténmentes élelmiszerek terén általában, úgy a gluténmentes sörökre is egyre növekvő igény van világszerte. És ahol kereslet van, ott bizony kínálat is, így várhatóan az elkövetkező időszakban világszerte exponenciális növekedésnek indul a gluténmentes sör különböző változatai felvonultató kínálat.

A „mentes életmód” további fajtáinak betudható az alkoholmentes sörök és természetes alapanyagokat hangsúlyozó, valamint vegán sörök előretörése is. Hamarosan ezekből is sokkal több lesz a piacon.

Tap room minden sarkon, különleges sörök minden csapon

Itthon még viszonylag kevés olyan vendéglátóegységgel találkozhatunk, ami kvázi a sörfőzde kóstoló termeként funkcionál. Pedig a tap roomok külföldön már óriási népszerűségnek örvendenek: van valami izgalmas és egyben megnyugtató érzés abban, hogy szinte egyenesen a tartályból csapolják neked a sört. Budapesten így működik például a Bazilikánál található Hedon. Miután a kézműves forradalom továbbra is robog hazánkban, ne lepődjünk meg, ha az idő előrehaladtával egyre több tap room-ot pillantunk meg az utcákon.

A craft sörök megjelenésével és népszerűvé válásával a „sör” fogalma is lassan újrapozícionálódik, már egyre inkább betölt egyfajta gasztronómiai szerepet is. Ennek köszönhetően újabb és újabb sörkülönlegességek jelennek meg, melyek ízvilágukban vagy főzési technológiában kínálnak valamit egyedit.

 

Többet szeretnél tudni a gluténmentes sörök világáról? Olvass tovább!