Hatásos-e a Gluténérzékenység gyorsteszt?

Tényleg hatásos a gluténérzékenység gyorsteszt?

Egyre több szó esik a gluténérzékenységről és gluténmentes étrendről. Ez egyrészt örvendetes, másrészt azonban káros is, mert sokan anélkül kezdenek neki a gluténmentes diétának, hogy biztos diagnózis birtokában lennének. Erre kínál megoldást a gluténérzékenység gyorsteszt, ami otthon, rövid idő alatt ad választ a kérdésre. De tényleg működik? Helyettesítheti az orvosi vizsgálatot?

Hogy működik a gluténérzékenység gyorsteszt?

A gluténérzékeny emberek immunrendszere többféle antitestet termel a glutén ellen, melyeket a vérben lehet azonosítani. Ezt használja ki a gyorsteszt: egy csepp vérből kimutatja, hogy a szervezetben jelen vannak-e ezek az antitestek (IgA, IgG). Ha igen, úgy nagy bizonyossággal lehet következtetni a gluténérzékenység fennállására – a teszt így 97%-os pontossággal képes azonosítani a betegséget.

Fontos azonban, hogy a gluténérzékenység gyorsteszt megbízhatósága ellenére sem tud annyit, mint a laboratóriumi körülmények között végzett további vizsgálatok. Ezért pozitív eredmény esetében érdemes miharamabb orvoshoz fordulni a hivatalos diagnózis érdekében!

Ne kezdj diétába a diagnózis előtt!

Mivel a gluténérzékenység tünetei a glutén fogyasztása következtében jelennek meg, a diéta a diagnózisra is hatással van. Ha úgy mész el orvoshoz, hogy már egy hónapja hírét-hamvát se láttad gluténtartalmú ételnek, álnegatív eredménnyel jöhetsz ki. Ennek az oka, hogy eddigre a vékonybélbolyhok regenerálódnak, valamint az antitestek – melyek a glutén fogyasztása miatt termelődnének -, sem mutathatóak ki a vérből.

Ez természetesen nem csak az orvosi vizsgálat, de a gyorsteszt esetében is igaz. Sajnos a gluténérzékenység pontos diagnózisához szükséges, hogy néhány hétig még elviseld a kellemetlen tüneteket.

Miért hasznos a gyorsteszt elvégzése?

Sokan halogatják, hogy orvoshoz menjenek a tünetek észlelésekor. Ennek okai különbözőek lehetnek – drága vizsgálatok, hónapokkal későbbi időpont, hosszú várakozást, stb. Ráadásul a gluténérzékenység tünetei számos más betegségéhez hasonlóak. Sokan egyszerűen nem akarják kitenni magukat a macerának úgy, hogy lehet, hogy nem is kapnak választ az okokra. Ezen segít a gluténérzékenység gyorsteszt, ami kényelmesen, otthon is elvégezhető és biztos alapot ad ahhoz, hogy érdemes legyen időpontot kérni a gasztroenterológushoz.

Különösen hasznos lehet gyerekek esetében, akiket végképp nem szívesen cipelünk orvoshoz és teszünk ki kellemetlen vizsgálatoknak. A gyorsteszt ezzel szemben szinte teljesen fájdalommentes és kényelmes körülmények között elvégezhető.

Hol szerezheted be a gyorstesztet?

A gluténérzékenység gyorsteszt néhány évvel ezelőtt indult világmegváltó útjára, azóta pedig sikeressége miatt már számtalan változata található meg a gyógyszertárakban és drogériákban. Ma már szinte bármelyik gyógyszertában meg fogod találni. Ha nem tudsz választani a típusok között, érdemes szakember véleményét kikérned.

Többet szeretnél tudni a gluténérzékenységről és a gluténmentes diétáról? Olvass tovább!