A gluténérzékenység adókedvezmény akár az évi nyaralásod árát is visszahozhatja

Egy szerényebb nyaralást simán összehozhat neked a gluténérzékenység adókedvezmény!

Sokan nem is tudnak róla, de a gluténérzékenység adókedvezmény szerzésére jogosít, ami ráadásul nem is kis összeg. Persze azért nem olyan egyszerű a dolog, nem önkéntes bevalláson múlik, hogy megkapod-e a pénzt. Nézzük, mi is ez pontosan és mit kell tenned hozzá!

Miért jár kedvezmény a gluténérzékenyeknek?

A kedvezmény hivatalos megnevezése személyi kedvezmény súlyosan fogyatékos magánszemélyeknek. Ez így elég rémisztően hangzik, de az intoleranciák mellett a kedvezményre jogosító betegségek közé tartoznak az értelmi, érzékszervi és fizikai fogyatékosságok is. Bár a gluténérzékenység ezekhez képest még szerencsés állapot, a jogosultság alapja itt is érthető. Biztosan te is észrevetted, hogy a gluténmentes termékek sokkal drágábbak a hagyományos verzióknál, ezért neked a betegséged miatt többe kerül a mindennapi életviteled.

Mit jelent a gluténérzékenység adókedvezmény?

Nevéből is adódóan, a kedvezményt a személyi jövedelemadódból vonják le. Ehhez természetesen az is kell, hogy fizess SZJA-t, tehát jogviszonnyal rendelkezz egy munkahelyen. A visszaigényelhető adókedvezmény a mindenkori bruttó minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, idén havonta 8050 forint. Ez persze a plusz költségeket nem biztos, hogy fedezi, de azért bőven kijön belőle néhány gluténmentes sör egy-egy hosszú nap végén. Éves szinten pedig a kedvezmény összege majdnem 100 000 forintot jelent, ami bizony már jelentős összeg!

Mi kell az igényléshez?

Igazoltan gluténérzékenynek kell lenned

Ha régóta sejted, hogy gluténérzékenységben szenvedsz, ezért magadtól belekezdtél a diétába és azóta sokkal jobban vagy, van egy rossz hírünk. Ahhoz, hogy az adókedvezményt igénybe vehesd, orvosi igazolásra lesz szükséged. Ennek pedig kellemetlen velejárója, hogy a vizsgálat előtt vissza kell állnod a hagyományos étrendre, hiszen máskülönben torz eredmény születhet a vizsgálaton. Így magától értetődő, hogy a gluténérzékenység tünetei is visszatérhetnek erre az időre. Másrészről fontos az is, hogy szakorvosi vizsgálatra kell menned, nem elég egy gluténérzékenység gyorsteszt elvégzése. A szakorvosi igazolást jól őrizd meg, egy esetleges adóellenőrzés során bármikor bekérhetik tőled.

A kedvezményt Neked kell kérelmezned

Erre egy évben két lehetőséged van, az adóelőleg-nyilatkozattal vagy a személyi jövedelemadó bevallásakor. Az első esetben a gluténérzékenységet a munkáltatónál kell jelezned és lényegében minden hónapban a kedvezmény értékének megfelelően több fizetést fogsz kapni. Utóbbi esetében a kedvezményt az adóbevallás során a NAV-tól tudod igényelni és egy összegben fogod megkapni, mint adóvisszatérítés.

A személyi kedvezményt kizárólag a gluténérzékenységben szenvedő, adóköteles jövedelemmel rendelkező személy veheti igénybe. Tehát diákként, nyugdíjasként vagy világutazóként nem élhetsz vele. Ha gyermeked szenved gluténérzékenységben, akkor sem igényelheted helyette – viszont ez esetben emelt családi pótlékra vagytok jogosultak, ennek nem árt utánanézni!

 

Több szeretnél tudni a gluténmentes diétáról és a gluténérzékenységről? Olvass tovább!