Mennyire elterjedt a gluténmentes menü az esküvőkön? Kiderítettük!

Mennyire elterjedt a gluténmentes menü az esküvőkön? Kiderítettük!

Ahogy a köztudatban is egyre inkább ott van a gluténérzékenység, úgy a boltok polcain is sorra jelennek meg a gluténmentes termékek, sőt, a különböző rendezvényeken is előtérbe kerülnek a mentes ételek. Hogy állunk például a gluténmentes menü kérdésével az esküvőkön? Egy friss kutatás utánajárt!

Speciális étrend az esküvőkön: a laktóz-és gluténmentes menü a legnépszerűbb választás

A kutatásban részt vevő több, mint 1000 menyasszony és vőlegény majdnem fele (egészen pontosan 44%-a) tervez speciális étrendnek megfelelő ételekkel is a Nagy Napra, főként glutén- vagy laktózmentes, illetve vega vagy vegán alternatívákban gondolkodnak. Ezen belül 140-en, vagyis 13,5%-uk válaszolta, hogy kifejezetten gluténmentes ételek is szerepelni fognak a menüsorban. Miután a gluténérzékenyek száma ennél jóval alacsonyabb, feltételezhető, hogy sokan egészségtudatosság vagy gluténérzékeny rokonok és barátok miatt választanak speciális menüt.

Ha maga a menyasszony vagy a vőlegény gluténérzékeny, úgy nem is kérdés, hogy speciális menüsorral is készülni kell az esküvőre. Másrészről azonban az ifjú pár figyelmessége, ha ügyel rá, hogy gluténérzékeny vendégeik is találjanak maguknak harapnivalót.

Te is a Nagy Napra készülsz és még vacillálsz a menüsoron?

Ha nem vagy benne biztos, hogy lenne-e igény rá egyáltalán, érdemes előre körbe kérdeznetek a vendégeket. És amennyiben a válaszok alapján úgy tűnik, hogy néhányan örömmel fogadnák, elég, ha készültök 1-2 olyan fogással, amit gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak és máris megkönnyíted a dolgukat.

Mennyire elterjedt a gluténmentes menü az esküvőkön? Kiderítettük!

Mire kell figyelni, ha gluténmentes ételeket szeretnél az esküvődre?

A legfontosabb, hogy megbízható éttermet vagy catering szolgáltatót válassz. Gluténérzékenyként nem elég, ha az adott étel nem tartalmaz glutént, a keresztszennyeződés problémájára is ügyelni kell. Lényegében minden esküvőn lehet adott a gluténmentes menü, hiszen feltehetően valamilyen sült hús és saláta úgyis felszolgálásra kerül. A hangsúly inkább azon van, hogy mind a készítés, mind a szállítás és felszolgálás során ügyeljen rá a személyzet, hogy az étel ne érintkezzen más, nem gluténmentes alapanyagokkal és ételekkel.

Ezért érdemes az esküvői szolgáltatók keresése során több szimpatikusnak tűnő helyet is felkeresned és részletesen átbeszélned a menüsort. Ebben segítségedre lesz egy újonnan indult online esküvőszervező oldal, ahol jelenleg is már csaknem 600 étterem és catering szolgáltató ajánlatait találod meg – az adatbázis ráadásul folyamatosan frissül. A megfelelőnek tűnő szolgáltatóktól néhány kattintással csoportosan is kérhetsz ajánlatot. Ezzel anélkül hasonlíthatod össze az áraikat, hogy közben egyenként kellene molyolnod azzal, hogy felkeresd őket.

Az Esküvő Online oldalán természetesen nem csak az esküvői menü kapcsán találhatsz segítséget, álmaid ruhájától kezdve az esküvői tűzzsonglőrig mindent megtalálsz. A több ezer szolgáltatót magába tömörítő adatbázis mellett pedig ingyenesen használhatod a költségtervező, ültetési rend tervező és honlapkészítő funkciókat is.

 

Többet szeretnél tudni a gluténmentes diétáról és a gluténérzékenységről? Olvass tovább!