A gluténmentes diéta nem egyenlő az egészséges életmóddal

Gluténmentes diéta csak úgy? Inkább ne!

Sokan gondolják, hogy a gluténmentes diéta egyenlő az egészséges életmóddal és próbálják azért tartani, mert azt várják, hogy fogyni fognak tőle. Ez akár be is következhet, azonban egyáltalán nem szükséges hozzá gluténmentesen étkezni, sőt! Sok esetben még visszás hatást is kiválhat. Elmagyarázzuk, hogy miért!

Miért fogyhatsz a gluténmentes ételekkel?

A gluténmentes diéta kizárja a fehér liszttel – valójában a legtöbb hagyományos liszttel – készült ételeket. Ezzel tiltólistára kerül sok hizlaló étel: se péksütemények, se tészták, se pizza, se hamburger nem megengedett. Ha tehát kizárod ezeket az étrendedből és több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz helyettük, nyilvánvalóan fogyni fogsz.

Akkor miért nem érdemes ezt a diétát folytatnod, ha nem vagy gluténérzékeny?

Mert a gluténmentes diéta és az egészséges életmód egyezése a hagyományos lisztek kizárásban nagyjából ki is merül. Ráadásul a piac bővülésével sorra jelennek meg a gluténmentes termékek: van már gluténmentes sör, péksütemények és egyéb lisztes ételek, melyek attól még, hogy nem tartalmaznak glutént, nem feltétlen lesznek fogyókúrások.

Például, ha összehasonlítunk egy gluténmentes péksüteményt egy teljes kiőrlésű társával, utóbbival járhatsz jobban. Mert bár glutént tartalmaz, mellette rostban is gazdag, ami hozzájárul az emésztésed megfelelő működéséhez. A benne rejlő rostanyagok ráadásul inzulinszinted sem dobják meg hirtelen.

Akár még hízhatsz is tőle

Miután a glutén „ragasztóként” funkcionál a liszt alapú ételekben, a gluténmentes péksüteményeket és lisztes ételeket gyakran több cukorral és zsírral készítik, hogy állagukban és ízükben a hagyományosra hasonlítsanak.

Fontos vitaminoktól és ásványi anyagoktól foszthatod meg magad

A glutént tartalmazó ételek számos olyan vitamint és ásványi anyagot rejtenek, amikre szervezetednek szüksége van. Ezek elhagyása miatt a gluténmentes diéta sok esetben vitaminhiány kialakulását idézheti elő. A gluténérzékeny embereknek épp ezért tanácsolják a B-és D-vitamin, magnézium, vas és cink pótlását étrendkiegészítők segítségével.

A gluténmentes diéta diagnózis nélkül nem ajánlott!

Ha úgy érzed, hogy a gluténérzékenység tünetei jelentkeznek rajtad, ne kezdj rögtön diétába! A gluténérzékenységet vizsgáló teszt ugyanis a szervezet gluténra adott reakciójából tudja kimutatni a betegséget. Viszont, ha úgy mész el orvoshoz, hogy már hetek óta nem fogyasztottál glutént, szervezeted sem kezd ellenreakcióba, így a teszt hamisan negatív eredményt fog adni.

Ha tüneteid alapján arra gyanakszol, hogy gluténérzékeny lehetsz, mihamarabb fordulj orvoshoz! A diagnózis felállítása után pedig belekezdhetsz, sőt, bele is kell kezdened az élethosszig tartó diétába. Ám, ha nem vagy gluténérzékeny és csak diétás szempontból választanád a gluténmentes ételeket, inkább ne tedd! Állíts össze magadnak egy étrended, ami az egészséged életmód alappilléreire épül, sokkal jobban jársz.

 

Többet szeretnél tudni a gluténmentes diétáról és a gluténérzékenységről? Olvass tovább!