Gluténérzékenység vizsgálat háziorvos felkeresésével

Gluténérzékenység vizsgálat háziorvos által? Nem lesz elég!

Gyakran fáj, puffad a hasad, főként gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után? Erős lehet a gyanúd, hogy gluténérzékenység áll a háttérben. De hogyan járhatsz ennek utána, elég vajon egy gluténérzékenység vizsgálat háziorvos felkeresésével? Sajnos nem, ennél hosszabb procedúrán kell keresztülmenned. Megmutatjuk lépésről lépésre!

A gluténérzékenység vizsgálathoz háziorvosnál kell kezdened

Annyi biztos, hogy a háziorvosi rendelőben várakozva már jó úton jársz. Panaszaidat ismertetve orvosod is gyanakodni fog a gluténérzékenységre, de ő maga nem tudja elvégezni a vizsgálatot. Azonban ezt a lépést kihagyni sem tudod, mert a gluténérzékenység vizsgálat háziorvosi beutalóhoz kötött – legalábbis az SZTK-s laborokban biztosan. Tőle tehát megkapod a papírt, amivel időpontot kérhetsz vérvételre.

Ezután irány a labor!

Ezzel a beutalóval mehetsz a laborba – sok magánlaborban természetesen beutaló nélkül is kapsz időpontot -, ahol vért vesznek tőled. Bár kellemetlen, de ügyelj rá, hogy a vérvételt megelőző napokban is fogyassz glutént. Mivel úgy lehet a betegségre következtetni, hogy a szervezetben a glutént alkotó gliadin megjelenésére reakcióul termelt ellentestet mutatja ki a vizsgálat, ha nincs a szervezetben glutén, nem lesz mit kimutatni sem.

Fontos tudnod, hogy időnként a laboreredmény lehet álpozitív vagy álnegatív. Így ha negatív eredményt kapsz, de tüneteid alapján mindenképpen gluténérzékenységre gyanakszol, kérdezd meg orvosod.

A pozitív eredményt biopszia követi

A vérvizsgálat önmagában nem elég a diagnózishoz. Ha a laborvizsgálat eredménye pozitív lesz, tovább kell menned gyomortükrözésre, ahol biopszia segítségével már a diagnózis felállítható. Ez ugyanis a gluténérzékenység okozta elváltozást is képes kimutatni a bélbolyhokban. A tükrözés sokak számára ijesztő, de egyes helyeken kérheted altatásban is, így semmit nem fogsz érezni belőle.

Ugyanúgy, ahogy a labor, úgy a biopszia is adhat félrevezető eredményt. Ez igazából nem álnegatív eredmény, hanem a nem cöliákiás glutén szenzitivitás lehetősége: ez a gluténérzékenységgel tüneteiben teljesen egyező, nem autoimmun betegség. Kimutatására csak a többi betegség kizárásával van lehetőség, így ez esetben is mindenképpen konzultálj orvosoddal.

Hogyan spórolhatsz meg időt?

Ha a tünetek fennállását tapasztalod, de nem vagy biztos benne, hogy glutén okozza őket, egy 5 perc alatt elvégezhető gluténérzékenység gyorsteszt segítségedre lehet. Ez persze a diagnózishoz nem elég, de máris tisztább képet kapsz. Ezek a tesztek ugyanis közel 87%-os hatékonyságúak, tehát biztosabb sejtéssel vághatsz neki az orvosi köröknek.

Ezen a ponton gondolhatnád, hogy ha úgyis pozitív az eredmény, minek járd tovább a köröket. A teszt azonban nem váltja ki az orvosi szakvéleményt, ráadásul egyéb betegségek fennállását is csak pontos diagnózis útján tudod kizárni. De ha ez nem elég motiváló, gondolj arra, hogy a gluténérzékenység adókedvezmény csak orvosi igazolás útján vehető igénybe.

 

Többet szeretnél tudni a gluténérzékenységről és a gluténmentes diétáról? Olvass tovább!