Az első, ami a gluténérzékenység diagnózisa hallatán eszedbe jut – vagy mondjuk inkább így, szíven vág -, hogy el kell felejtened mindenféle gabonát, velük együtt a pizzát, hamburgert, sütiket és sört is. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy itthon félrevezető módon még mindig lisztérzékenységnek nevezik a cöliákiát. Ez pedig mindkét oldalról sántít: egyrészt mert rengeteg egyéb gluténtartalmú élelmiszer is van a liszteken kívül. Másrészt pedig mert nem minden liszt tartalmaz glutént, csak ügyesen kell választanod. Nézzük hát, melyek azok a gluténmentes gabonák, amiket nyugodt szívvel vihetsz haza!

A gluténmentes gabonák (nem teljes) listája

Zab

Valószínűleg a zab a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető gluténmentes gabonaféle. Zabliszt és zabpehely(liszt) segítségével lényegében bármilyen péksüteményt vagy kenyérfélét elkészíthetsz, sőt, a reggelid kipipálhatod. Különösen a zab esetében tanácsos olyat választanod, aminek a csomagolásán a „garantáltan gluténmentes” jelző szerepel. Ennek az oka, hogy szállítás, tárolás és feldolgozás során is felmerülhet a keresztszennyeződés problémája, ha olyan üzemben kap helyet, ahol gluténtartalmú gabonák is előfordulnak.

Hajdina

A hajdina valójában nem gabona, hanem mag, de ez már részletkérdés. Készíthetsz belőle kását, köretet, levest, de lisztként süteményekhez is felhasználhatod. A hajdinás palacsinta például olyannyira finom, hogy többet eszedbe sem jut gyerekkorod kedvenc palacsintája után sóvárogni!

Quinoa

A diétázók egyik nagy kedvence a quinoa, ami alacsony kalóriatartalma miatt tápláló és egészséges köret lehet ebéded vagy vacsorád mellé. Ha szigorúan nézzük, ez sem tartozik a gluténmentes gabonák közé, de a gasztronómia is akként tartja számon. Készítésén nem kell sokat gondolkodnod, a rizshez annyira hasonlóan működik, hogy minden ételben helyettesítheted vele.

Amaránt

Következő álgabonánk a szintén Dél-Amerikából származó amaránt. Rendkívül sokszínűen felhasználható: éppúgy készíthetsz belőle pattogatott kukoricához hasonló nassolnivalót, mint levesbetétet vagy húshoz való tölteléket.

Köles

A köles is reneszánszát éli az egészségtudatos életmódot követők körében. Önmagában is megállja a helyét köretként, de készíthetsz belőle salátákat, kását vagy süteményeket is. Egyre több boltban találkozhatsz különböző ízesítésű kölesgolyókkal, amik két étkezés közti nassolnivalónak is tökéletesek.

A gluténmentes gabonák nem csak azért szuperek, mert segítségükkel visszahozhatod életedbe kedvenc ételeid, de azért is, mert sokkal egészségesebbek a hagyományos verzióknál. A fent szereplő mindegyik (ál)gabona vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, ráadásul magas fehérjetartalommal is bírnak.

Mire ügyelj a gluténmentes gabonák vásárlásakor?

Ahogy már a zabpehelyliszt esetében is írtuk, mindig csak megbízhatóan gluténmentes termékeket vegyél. Erre jó megoldás, ha eleve gluténmentes webshop vagy üzlet kínálatában nézelődsz. Természetesen hipermarketekben is bőven találsz gluténmentes gabonákat, ekkor olyat válassz, amin szerepel is a gluténmentes címke.

Segítségükkel ráadásul gluténmentes sör is előállítható

Létezik eleve gluténmentes sör, amit a fenti gluténmentes gabonák hozzáadásával készítenek. Ennek egyetlen hátulütője, hogy az íze eltér a hagyományosan megszokott söröktől. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne finom, lehet, hogy Neked éppen ez a különleges íz fog inkább tetszeni. Ha még nem kóstoltál gluténmentes sört, de most már felkeltettük a kíváncsiságod, találd meg a hozzád legközelebb eső lelőhelyet térképünkkel!