Létezik gluténmentes vodka itthon?

Gluténmentes vodka kalauz, ha nem szeretnél lemondani róla

Korábban összeszedtünk már egy hosszabb listát a gluténmentes alkoholos italok kapcsán, most nézzük kicsit részletesebben. Azt bizonyára tudod, hogy a hagyományos söröket el kell kerülnöd – sőt, ha egyébként sörrajongó vagy, feltehetően ez volt az első fájdalmas felismerésed a diagnózis után. De mi a helyzet a tömény italokkal, például a vodkával? Létezik gluténmentes vodka vagy erről is le kell mondanod?

Gluténmentes-e a vodka?

A kérdés nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik. A legtöbb vodkát búzafélék és rozs felhasználásával készítik, ezért alapvetően tartalmaz glutént. Ám miután a vodka desztillációs eljáráson megy keresztül a készítése közben (sőt, a prémium vodkákat több alkalommal is desztillálják), elméletileg a gluténérzékenység tüneteit okozó gliadin részecskék eltűnnek az italból. Emiatt szokás azt mondani, hogy a főzési eljárás végére gluténmentes vodka kerül az üvegekbe.

Ennek ellenére nem a legjobb ötlet, ha gluténérzékenyként vodkát fogyasztasz. A gluténmentes sörrel ellentétben ugyanis az elkészült vodka gluténtartalmát nem ellenőrzik utólag, így nem lehetsz biztos benne, hogy nyugodt szívvel ihatod-e. Előfordulhat, hogy a desztillációs eljárás után is marad egy elenyésző mennyiségű gluténrészecske a vodkában, amitől már tapasztalhatod a kellemetlen tüneteket. Másrészt pedig miután a vodkát nem kifejezetten gluténmentes italnak készítik, felmerülhet a keresztszennyeződés problémája is.

Ebben a kérdésben inkább ne hallgass mások véleményére! Miután a gluténérzékenység szintje is eltérő lehet emberek között, megeshet, hogy szintén gluténérzékeny barátodnak/barátnődnek semmi baja egy feles vodkától, te mégis rosszul leszel.

Milyen vodkát válassz akkor?

Ez persze nem azt jelenti, hogy örökre száműznöd kellene a vodkát az életedből. Ha szívesen kortyolgatsz el egy hűs vodkaszódát egy forró nyári napon, tartsd is meg jó szokásod (persze csak mértékkel). Mindössze arra ügyelj, hogy eleve gluténmentes összetevőkből készülő vodkát válassz.

Nem minden vodka készül ugyanis gabonafélékből, sok fajtához burgonyát, kukoricát, cirokot (ami a gluténmentes gabonák egyike) használnak, de még szőlőből főzött vodka is létezik. Annyiban nehezebb lesz a dolgod, hogy a hazai vendéglátóhelyeken leggyakrabban kapható vodkák (Royal, Finlandia, Russian Standard, Absolut) nem férnek bele ebbe a körbe.

De kukoricából készül például az itthon is sok helyen kapható Smirnoff vodka. Szintén kukoricából van a Tito’s Handmade Vodka, valamint a Chopin – ezek is kaphatóak itthon, de kevésbé elterjedtek.

A francia prémium vodka, a Ciroc készítéséhez pedig szőlőt használnak alapanyagként, így ezt is nyugodtan választhatod.

 

Többet szeretnél tudni a gluténmentes italokról, megismerkednél a gluténmentes sörökkel is? Olvass tovább!