A fejfájás, fáradtság, levertség is lehetnek a gluténérzékenység jelei

Ezek is a gluténérzékenység jelei? Nem is gondolnád!

A gluténérzékenységet legtöbben a puffadáshoz, gyomorfájdalomhoz és egyéb emésztési panaszokhoz kötik, pedig rengeteg más tünete is lehet. Tudtad például, hogy az állandó fáradtság, levertségérzet és fejfájás (többek között) a gluténérzékenység jelei is lehetnek? Ismerd meg a betegség kevésbé köztudott tüneteit, lehet hogy ezek alapján magadra ismersz.

A gluténérzékenység jelei máshogy mutatkoznak meg az embereknél

A leggyakoribb tünetek valóban az emésztési problémák: a gluténtartalmú ételek fogyasztása utáni puffadás, hasfájás, hasmenés. De ezek mellett a gluténérzékenység számos egyéb módon is megmutatkozhat, összesen több mint 200 féle tünete lehet.

Sokan tapasztalnak bőrtüneteket, kiütéseket, viszkető foltokat, melyek különösen a könyökön, térdhajlatokban és deréktájon jelennek meg. A cöliákia egyetlen testrészt sem kímél, a szájban gyakran előforduló aftákat és herpeszt is okozhatja a betegség.

Mások fáradtságra és gyakori fejfájásra panaszkodnak, esetleg szoronganak, depressziósnak érzik magukat. Ezeket persze a stresszes, rohanó világban (túl) sok ember érzi magán, tehát nem kell rögtön gluténérzékenységet diagnosztizálnod magadon, de tartsd észben ezt a lehetőséget is. Ha pedig egyéb tüneteket is tapasztalsz, kezdj el gyanakodni!

De a gluténérzékenység jelei között lehetnek akár az izomfájdalmak, csontritkulás kialakulása, sőt, nőknél a menstruációs problémák is. Ezek a tünetek pedig már tipikusan olyanok, amikről eszedbe sem jutna, hogy kiválthatja őket a glutén.

Természetesen nem kell, hogy minden tünetet észlelj magadon, vannak olyan gluténérzékenyek is, akik egy enyhe puffadáson kívül semmit nem tapasztalnak. Fontos azonban, hogy miután a cöliákia autoimmun betegség, a hosszú távú következmények – a bélbolyhok elsorvadása – akkor is bekövetkezik gluténtartamú ételek fogyasztása esetén, ha egyébként nem vagy rosszul tőlük. A diétát mindenképpen élethosszig tartanod kell!

Így bizonyosodj meg róla, hogy mi áll tüneteid hátterében

Ha csak a gluténérzékenység gyanúja is felmerül benned, fordulj orvoshoz! Ne kezdj el diétázni addig, amíg nem kapsz szakértői diagnózist, mert félreviheted vele a későbbi vizsgálatok eredményét. A gluténérzékenység vizsgálat háziorvosnál kezdődik, aki tüneteid alapján beutal gasztroenterológiára, itt pedig vérvétel és biopszia segítségével állapítják meg a betegséget. Utóbbi sokak számára ijesztő, de sok helyen akár altatásban is kérheted, ezzel is csökkentve a kellemetlenséget.

A gluténérzékenység tünetei kapcsán és a kivizsgálás menetéről bővebben is olvashatsz oldalunkon. Gyorsabb diagnózis végett vásárolhatsz gluténérzékenység gyorstesztet is, amivel már 5-10 perc alatt majdnem biztos eredményt kapsz.

 

Többet szeretnél tudni a gluténérzékenységről és a gluténmentes életmódról? Olvass tovább!