Gluténmentes italok listája

Milyen gluténmentes italok léteznek a sör mellett?

Ki ne szeretne egyszer egyszer kirúgni a hámból, belekortyolni egy finom borba, lehúzni egy felest és meginni néhány koktélt? Gluténérzékenyként nem kell lemondanod erről az élvezetről sem, ha a gluténmentes sör mellé beújítanál valami újdonságot egy görbe szombat estén. Megmutatjuk, mi minden közül válogathatsz!

Sok gluténérzékenynek okoz fejtörést, hogy milyen alkoholos italt fogyaszthat a gluténmentes sörön kívül. Ami bár nagyon finom, mégis vágyik az ember a változatosságra. Különösen a kezdők körében fordul elő, hogy inkább kihagyják a bulik és baráti összejövetelek alkalmával az alkoholfogyasztást, mert nem biztosak abban, melyik típus milyen hatással van a szervezetre. Nos, ebben a cikkben mindent megtalálsz, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes.

Szőlő alapú finomságok

A legtöbb szőlő alapú alkoholos ital nem tartalmaz glutént, ami azt jelenti, hogy nyitva áll az ajtó számodra is a borok, pezsgők és párlatok világába. Az pedig, hogy ezek közül melyeket választod, csak az ízléseden múlik. Az édes variációk inkább aperitifként vagy desszertként fogyasztandók, míg a száraz nedűk étkezések mellett is megállják a helyüket, sőt, sok ki is emeli egy-egy fogás pikánsságát.

Égetett szeszes italok

Ha olyan hangulatban vagy, hogy lehúznál néhány felest vagy long drinket álmodnál belőlük, ennek sincs akadálya. Vagyis jöhetnek a pálinkák, elhozhatod a görög életérzést az ouzo-val, Mexikóban teremhetsz egy pillanat alatt a tequilával, de nem kell aggódnod akkor sem, ha például rum vagy vermut párti vagy. Azaz erről a típusú élvezetről sem kell lemondanod, ha érzékeny vagy a gluténra. A vodkák esetében viszont már résen kell lenned, nem mindegy ugyanis, mi adja az ital alapját. Van ugyanis olyan verzió, amely gabonából készül, ugyanakkor burgonya vagy rizs is lehet az alapanyag. Ugyanez igaz bizonyos whiskyk esetében is, amelyet nyugodtan ihatsz, ha kukoricából készítik.

Bátran koktélozhatsz is!

A színes, kacskaringós szívószálas koktélok világa előtted is nyitva áll, bár tény, hogy az alapanyagok esetében érdemes odafigyelni, különösen a szirupok esetén, amelyek tartalmazhatnak glutént. Fentebb már említettük, mely égetett szeszekre fontos odafigyelned, ez a szabály ebben az esetben is érvényes. Azonban a megfelelő röviditalok, üdítők, gyümölcsök és gyümölcslevek gond nélkül a poharadba kerülhetnek.

Minőségi italok között válogass!

Nagyon fontos tudnod, hogy olykor – különösen az égetett szeszes italok esetében – az olcsóbb italoknál előfordulhat, hogy színezékek segítségével érik el a kívánt hatást a palackokban. Vagyis például nem várják ki a megfelelő érlelési időt, így olcsóbban, bár silány minőséget tudnak kínálni a piacon. Ezzel több szempontból is van probléma, azonban fő gond a te szempontodból az, hogy van esély arra, hogy gluténtartalmú színezéket használnak. Különösen igaz ez a rumok esetében, ahol előszeretettel érik el ilyen módon az ideális árnyalatot. Ez különösen szórakozóhelyeken sarkalatos kérdés, ugyanis itt nem feltétlenül van lehetőséged ellenőrizni a palackot, amiből a poharadba töltenek.

Légy óvatos a titkos receptúrákkal!

Léteznek olyan italok, ahol a pontos receptet titok övezi, így ezekkel nem érdemes kísérletezned. Ide sorolandó például az Unicum vagy a Jägermeister is, amelyeknél bár ismerjük az alap összetevőket, nem érdemes kockáztatni azzal, hogy a titok része glutén tartalmú. Mivel számos választási lehetőséged marad még ezeken kívül, nem érdemes kockáztatni!

Láthatod, hogy az alkoholos italok pont egy olyan világba kalauzolnak téged, ahol nagyon gazdag kínálatból válogathatsz gluténérzékenyként is. Bár jár némi lemondással ez a dolog, azonban a minőségi, nem gabonából készült nedűk között bátran válogathatsz, legyen szó egy családi, baráti összejövetelről vagy egy görbe, bulizós estéről. Ide kattintva megtekintheted az italneked.hu webáruház gluténmentes italválasztékát is, ráadásul egy kis leírást is találsz a témával kapcsolatban.