Nem cöliákiás gluténérzékenység is állhat tüneteid hátterében

Nem cöliákiás gluténérzékenység áll tüneteid hátterében? Így derítsd ki!

Szinte biztosra vennéd, hogy a gyakori rosszulléteid mögött a glutén áll, mégsem mutat ki gluténérzékenységet a vizsgálat? Lehet, hogy a tüneteket valóban a glutén okozza, csak épp nem cöliákiás gluténérzékenység formájában. Na de mit jelent ez, és egyáltalán hogyan derítheted ki?

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy nem vagy jóban a gluténnal?

Főként emésztőrendszeri problémák jelzik a gluténnal összefüggésbe hozható betegségeket. Ha a gluténtartalmú (például lisztes) ételek után haspuffadás, gyomorfájás, hasmenés gyötör, jogos a gyanú, hogy valami nem stimmel. Ezek mellett a gluténérzékenység jelei lehetnek az állandó fáradtság, levertség érzése, kiütések, de még a gyakori fejfájás és izomfájdalmak is.

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, mielőbb fordulj orvoshoz! Fontos, hogy ne kezdj bele gluténmentes diétába a kivizsgálás előtt, mert így könnyen fals eredmények születhetnek.

Hogyan zajlik a gluténnal összefüggésbe hozható betegségek kivizsgálása?

A gluténérzékenység vizsgálat háziorvosi rendelőben kezdődik, ahol a tüneteidről való beszámoló után beutalót kapsz gasztroenterológiára. A gasztroenterológián első körben vérvizsgálat fog várni, pozitív eredmény esetén pedig orvosod elküld bélbiopsziára is.

De mi történik akkor, ha negatív eredményeket kapsz? Itt három eshetőség van:

  • az eredmény lehet álnegatív, ha a vizsgálatokat megelőzően már nem fogyasztottál gluténtartalmú ételek. Miután a vizsgálatok a glutén jelenlétére termelődő antitesteket mutatják ki, ha nem kerül a szervezetedbe glutén, nem lesz kimutatható ellenanyag sem.
  • megeshet, hogy mégsem a glutén váltja a ki a tüneteidet. Számos más betegség is állhat az emésztőrendszeri tünetek hátterében, így további vizsgálatokra lesz szükséged.
  • lehet, hogy nem cöliákás gluténérzékenységben (NCGS) szenvedsz. Amennyiben gluténmentes diétával elmúlnak a tüneteid, orvosod felállíthatja a diagnózist

Mi a különbség a gluténérzékenység és a nem cöliákiás gluténérzékenység között?

A gluténérzékenység – vagyis cöliákia – egy autoimmun betegség. A glutént szervezeted betolakodónak észleli, ezért ellenanyagot termel és lényegében saját magát kezdi el támadni. A kellemetlen tünetek mellett emiatt a bélbolyhok károsodása is bekövetkezhet, idővel pedig a vékonybél nyálkahártyája teljesen elsorvadhat. A gluténérzékenységnek lehetnek továbbá úgynevezett kísérőbetegségei, mint a pajzsmirigy-betegség vagy az I-es típusú diabétesz.

A nem cöliákiás gluténérzékenység esetében jó hír, hogy nem autoimmun betegségről van szó. Tehát bár a tünetek ugyanolyan kellemetlenek, szervezetedben nem lesznek súlyos szövődmények. Emellett a kísérőbetegségek sem jelentkeznek.

A tünetek tekintetében nagy különbség, hogy míg a „klasszikus” gluténérzékenység esetében a tünetek nem rögtön a gluténtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkeznek, a nem cöliákiás gluténérzékenységnél akár már 20 perccel az étkezés után érzékelheted őket.

Hogyan kezelhető a nem cöliákiás gluténérzékenység?

Miután a tüneteket itt is a glutén váltja ki, az egyetlen hatásos kezelés a gluténmentes diéta betartása. Egyes tanulmányok azonban arra mutatnak rá, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenység nem feltétlenül jelent élethosszig tartó állapotot, lehet átmeneti is.

A nem cöliákiás gluténérzékenység esetén könnyebbség, hogy időnként csalhatsz. Ha például minden porcikád sörre vágyik, de éppen sehol nem találsz gluténmentes sört, választhatod, hogy inkább „bevállalod” a tüneteket, de megiszol egy korsóval.

Ezt a módszert egyébként orvosok is alkalmazzák – persze kontrollált és pontosan megtervezett módon – terheléses vizsgálat formájában.

 

Többet szeretnél tudni a gluténérzékenységről és a gluténmentes életmódról? Olvass tovább!

Kiemelt kép forrása: House photo created by diana.grytsku – www.freepik.com