Hogyan zajlik a gluténérzékenység vizsgálat?

Gluténérzékenység vizsgálat 1×1 – Minden, amit tudni szeretnél róla

Gyanítod, hogy a glutén áll tüneteid hátterében? A gluténérzékenység vizsgálat kissé macerás dolog, de a biztos eredményért végig kell haladnod a lépésein. Tudd meg cikkünkből, hogy mik ezek és mire kell ügyelned közben! A diagnózisnak ugyanis több buktatója is lehet, amikről érdemes tudnod.

Milyen tünetek alapján gyanakodhatsz gluténérzékenységre?

Elsősorban emésztőrendszeri tünetek sorolhatóak ide, mint a haspuffadás, hasfájás, hasmenés. Sokaknál azonban a gluténérzékenység jelei lehetnek az állandó fáradtság, a koncentrációs zavarok, gyakori fejfájás, de még akár az izomfájdalmak is. Ha több tüneted is hosszabb távon fennáll, fordulj orvoshoz!

Hogyan zajlik a gluténérzékenység vizsgálat?

Első körben a háziorvosodat kell felkeresned és neki beszámolnod a tüneteidről. Ő ezek alapján a gluténérzékenység gyanújával elküld laborvizsgálatra, ahol vérből már nagy valószínűséggel kimutatható a betegség.

Fontos! A cöliákiás betegeknél a glutén fogyasztására válaszul a szervezetben ellenanyag termelődik. A gluténérzékenység vizsgálat ezt az ellenanyagot tudja kimutatni, ezért fontos, hogy előtte ne kezdj diétába! Ha nem fogyasztasz glutént, a szervezetben nem lesz kimutatható ellenanyag, így a vizsgálat hamis negatív eredményt ad.

Azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy a laborvizsgálatra éhgyomorral kell érkezned, érdemes tehát délelőtti időpontot választanod magadnak.

Egy-két héten belül kézhez kapod a laborleleted. A rajtuk szereplő keretrendszer laboronként eltérő lehet, de a lényeg mindig ugyanaz: látni fogsz rajta egy saját értéket, valamint egy intervallumot. Az intervallum felső értéke az a határérték, ami felett minden bizonnyal gluténérzékenységben szenvedsz. 

A kapott leleteddel menj vissza az orvosodhoz, aki következő lépésként el fog küldeni biopsziára is. Sokak számára ijesztő a gluténérzékenység vizsgálat ezen lépése, de gondolj arra, hogy mindössze pár percet fog igénybe venni. És sajnos szükség is van rá. A cöliákia ugyanis autoimmun betegség, ami a bélbolyhok elsorvadását okozza – ezt mutatja ki az endoszkópos vizsgálat.

De mi van akkor, ha negatív eredményeket kapsz?

Itt jönnek képbe a gluténérzékenység vizsgálat buktatói. Egyrészről álnegatív eredményt kaphatsz, ha már a vizsgálatok előtt belekezdtél a gluténmentes étrendbe. Ez még az egyszerűbb eset, hiszen tudsz rá ügyelni.

Másrészről viszont lehetséges, hogy az úgynevezett „cöliákia jéghegy” kavar be a diagnózisba. Ha a szerológiai vizsgálatod (a labor) pozitív ugyan, a biopszia mégis negatív eredményt hoz, úgy feltehetően látens cöliákiád van.

Harmadik válaszként pedig, ha tüneteid alapján szinte biztosra vennéd, hogy a glutén a ludas, mégsem mutat ki semmit a laborvizsgálat és a biopszia, úgy az is előfordulhat, hogy nem-cöliákiás gluténérzékenységed van.

És persze ott van annak az eshetősége is, hogy valóban nem a glutént kell okolnod a rosszullétekért. Hasonló tüneteket okozhat ugyanis az IBS vagy éppen a Crohn-betegség is.

Miért csináld mégis végig a teljes folyamatot?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy miért csinálják végig az egész hercehurcát, ha bármelyik drogériában beszerezhető gluténérzékenység gyorsteszt segítségével megkaphatják az eredményt, a megoldás pedig úgyis minden esetben a glutén kerülése lesz.

Ez igaz ugyan, de a szakértői diagnózis mégis nélkülözhetetlen. Számodra is biztosan fontos, hogy biztos információkkal rendelkezz egészségi állapotodról, arról nem beszélve, hogy a cöliákia bizony komoly betegség, ami súlyos szövődményekkel is járhat.

Motiváljon a tudat, hogy a diagnosztizált gluténérzékeny adókedvezmény igénybevételére jogosít, ami éves szinten nem is kis összeg.

Többet szeretnél tudni a gluténérzékenységről? Olvass tovább!

Kiemelt kép forrása:
Woman photo created by diana.grytsku – www.freepik.com