Gluténmentes kalács extrákkal a húsvéti asztalra
Gluténérzékenyként a legtöbb ünnep okoz egy kis fejtörést. Miután már mindennek létezik gluténmentes alternatívája, nem olyan nagy ördöngösség lecserélni a glutént tartalmazó összetevőket mentesre, de ha mellé még az egészséges életmódnak is próbálsz eleget tenni, már kreatívabbnak kell lenned. Az alábbi gluténmentes kalács ötleteket azonban bátran teheted a húsvéti ünnepi asztalra a család elé – mindenki imádni fogja!
Nincs húsvét kalács nélkül
Kalács viszont van glutén nélkül. A legegyszerűbb megoldás, ha lisztkeveréket vásárolsz, amiből aztán már játszi könnyedséggel készíthetsz gluténmentes kalácsot. Választhatsz Schär, Szafi, It’s us Miklos lisztkeveréket, de akár az Aldiban kapható gluténmentes mixet is. A legszebb bennük, hogy így még kelesztened sem kell a tésztát, sokkal hamarabb megleszel vele, mint a hagyományos verzióval.
Ha inkább magad csinálnál mindent, próbáld ki az alábbi szintén pofonegyszerű gluténmentes kalács receptet:
Keverj össze 20 dkg túrót 10 dkg barna cukorral vagy nádcukorral, majd önts hozzá 3 evőkanál olíva olajat és ugyanennyi tejet. Közben 20 dkg zabpehelylisztben keverj el fél zacskó sütőport és egy csipetnyi sót, majd add a keverékhez. Keverd össze az egészet, ha szükséges, még egy kevés tejet adhatsz hozzá.
Fontos, hogy tényleg alaposan átgyúrd a tésztát, mert a zabpehelyliszt miatt könnyebben szakad, mint a hagyományos lisztből készült tészták. Ezután oszd fel a tésztát két egyenlő részre, formázd őket henger alakúra és fond össze a szokásos módon. °160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sül. Figyeld a tetejét, hogy aranybarna legyen, a villa módszerrel pedig ki is próbálhatod, hogy belül is átsült-e.
Mi kerüljön a gluténmentes kalács mellé az asztalra?
A húsvéti teríték kötelező eleme a sonka, főtt tojás, esetleg tojáskrém is. De ha ránk hallgatsz, idén valami újat is kipróbálsz: ismerkedj meg a Mendula 100%-ban természetes, mennyei finom és egytől egyig gluténmentes magkrémeivel! Találsz köztük édes és sós finomságokat is, eheted őket egyszerűen a kalácsra kenve, akár plusz gyümölcsökkel megpakolva is.
És ha már a Mendula háza táján jársz, érdemes jobban is körülnézned az oldalon, rengeteg finom gluténmentes granolát és gyümölcsszeletet is találsz, nem beszélve a szuper receptekről. Nem tipikusan húsvéti reggeli fogás, de garantáltan finom desszert lehet az ünnepi asztalon például ez a banános csoda: