Létezik gluténmentes kávé?

Először tisztázzuk azt, hogy mi a glutén ill. mi a gluténérzékenység. A glutén egy speciális, nem teljesértékű fehérje, amely természetes módon megtalálható számos kalászos gabonában, mint pl. a búza, a rozs, az árpa, a tönkölybúza és a zab. A gluténérzékenység esetén az immunrendszer negatívan reagál a gluténre. A túlérzékenység általában gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása során ill. után jelentkezik. A tipikus tünetei közé tartozik a bőrirritáció, fáradtság, gyengébb vagy erősebb hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, puffadás.

A kávé általában nem tartalmaz glutént, mivel a kávébab nem gabonaféle. És a gyártás során tipikusan nem is érintkezhet gluténnal. Ezzel tulajdonképpen látszólag el is jutottunk az ennek a posztnak a címében feltett kérdés megválaszolásához: igen, létezik gluténmentes kávé. Azonban ez mégsem ennyire egyértelmű. Ugyanis amennyiben a reggeli kávénkat ízesítőkkel, szirupokkal dobjuk fel, akkor a végeredmény akár egy glutén tartalmú cappuccino vagy latte macchiato is lehet. Illetve amennyiben egy adalékanyag mentes kávé esetében laboratóriumi körülmények között mégis glutént mutatnak ki, az akár élelmiszer hamisítás gyanúját is felveti.

Különösen vigyáznunk kell a kapszulás kávék esetében. No persze nem a hamisítás miatt. Inkább elsősorban azért, mert ezek esetében közvetlenül nem mi választjuk ki a kiegészítő aroma és ízesítő anyagokat, hanem azokat már készen kapjuk a kapszulában. Napjainkban minden gyártó és forgalmazó részletes termék adatlapot mellékel a termékhez. Ebben az összetevők mellett egyértelműen bemutatásra kerül a gluténmentes ill. a vegán jelleg is.

És ha sikerült megbizonyosodnunk arról, hogy az újonnan kipróbálni kívánt kávét kockázatmenetesen fogyaszthatjuk, akkor annak érdekében, hogy a végeredmény kiváló legyen, egy remek kávégépet szükséges használnunk.

És akkor egy újabb kérdéshez érkeztünk: melyik a legjobb kávéfőző? Erre a kérdésre a válasz már lényegesen összetettebb és nehezebb, mint a cikk címében szereplő kérdés megválaszolása. A legjobb kávéfőző kiválasztási-döntési szempontjai ugyanis sok esetben különbözőek, pontosabban felhasználófüggőek:

  • ár: természetesen ez egy szűk keresztmetszet lehet. Hiába a kedvencem a Philips 5400 automata kávéfőző, ha annak 300 ezer Ft-os ára pontosan az egy havi fizetésemmel azonos,
  • főzés módja: léteznek karos, kapszulás és automata modellek. Egy „mindig mindent azonnal akarok” típusú embernek nem szabad karos kávéfőzőt választania. Mert ebben precíz előkészítést igényel minden egyes főzés. Egy mindent kontrollálni szerető felhasználónak pedig a kapszulás kávéfőző nem javasolt. Ugyanis ebben lényegében semmit sem lehet szabályozni, egyetlen dolgunk van: megnyomni egy gombot,
  • márka: ha kávéról van szó, sokan egy-egy márkára esküsznek. Pont, mint az autók esetében… Néhány közismert és elismert kávégép gyártó: De’Longhi, Philips, Krups, Tchibo, SAECO, Nespresso,
  • egyszerre elkészített kávék száma: egyes kávégépek képesek két csésze kávé egyidejű főzésére is,
  • tejes italok: ha a sima espressot szereted, akkor nincs szükséged tejhabosítóval vagy komplett tejrendszerrel rendelkező masinára. Amennyiben viszont minden reggel egy latteval indítasz, akkor ez egy fontos funkció a számodra,
  • a méret és a súly: némelyik automata kávégép kifejezetten nagy méretű. Ezért egy kisebb konyhapult esetében a vásárlás előtt nagyon fontos elővenni a mérőszalagot.

Ha részletesebben kíváncsi vagy az egyes kávégép típusai közötti különbségekre és 2023 legjobb kávéfőző modelljeire, akkor ajánlom figyelmedbe a TesztNavigátor weboldalának tematikus posztját.