Miután a gluténmentes termékek terén nagyon szigorú szabályozás van érvényben hazánkban és az egész Európai Unióban egyaránt, a Brewer’s Clarex enzim segítségével készített főzetet a sörfőzdék a főzés végeztével külön bevizsgáltatják arra akkreditált laboratóriumi szolgáltatóknál. Így lehet biztosítani, hogy végeredményben is gluténmentes sörök kerüljenek ki a főzdéből. A vizsgálatra többféle módszer is létezik.
Az egyik legkiterjedtebb módszer a glutén kivizsgálása az úgynevezett ELISA teszt (Ensyme Linked Immun Sorbet Assay), vagyis az enzimkapcsolású immunmegkötéses vizsgálat. Az ELISA eljárás kétféleképpen történhet, melyek közül a mikroriter lemezen végzett tesztet alkalmazzák gyakrabban. Ez egy speciális antitest hozzáadásával zajlik, ami segít kiszűrni a gliadin és glutenin részecskéket. Az ELISA teszt már 2,5 mg/kg gluténtartalmat is képes kimutatni.
A teszt alapvetően laboratóriumi körülmények között történik. Miután azonban kereskedelmi forgalomban is kapható, gyorstesztek vásárlásával bárhol elvégezhető a vizsgálat.
A szendvics-ELISA technika úgy működik, hogy az antitestek a polisztirol lemezhez kötik a glutént alkotó egyik fehérje, a gliadin valamely epitópját, majd a lemezt lemossák, hogy azon csak az „odarögzített” glutén maradjon. Az antitest-antigén reakció után színképző reakciót generálnak egy hozzáadagolt anyaggal. Ebből már ki lehet számítani, hogy mennyi volt a felhasznált mintában.
Az esetleges gluténtartalom kimutatására nem csak a gluténmentes sörök esetében van szükség, hanem lényegében minden, gluténmentesnek vagy nagyon alacsony gluténtartalmúnak bélyegzett élelmiszer esetében. Az ELISA teszt más élelmiszerek, illetve más allergének esetében is használható.
A gluténmentes sörök estében a laboratóriumi vizsgálat mellett mind a főzési eljárás során, mind a csomagoláskor és felszolgáláskor ügyelni kell a keresztszennyeződés problémájára. Ennek megfelelően a gluténmentes sör főzéséhez használt összetevőket tárolás, szállítás és feldolgozás során is elkülönítve kell tárolni.
Amennyiben egy szórakozóhelyen a kínálatban szerepelnek csapolt gluténmentes sörök, azokra is külön figyelni kell. Biztosítani kell, hogy a sörcsapot csak és kizárólag gluténmentes sör csapolására használják és a felszolgáláshoz használt korsók és poharak se érintkezhessenek gluténnal. A mai sörcsapok továbbá úgy vannak kialakítva, hogy azokat könnyedén, mégis alaposan át lehessen mosni, ki lehessen tisztítani.