Bár a sörfőzés folyamata – így a gluténmentes sör készítése is – meghatározott lépések mentén történik, a sörfőzdék tekintetében óriási különbségek lehetnek a gyártott mennyiségek, illetve a konkrét eljárások tekintetében. Ezek mentén a sörszövetségek nemzetközi szinten is meghatároztak kereteket, melyek segítségével kategóriákat lehet alkotni. A következőkben bemutatjuk a legalapvetőbb sörfőzde típusokat:
Házi sörfőzde
2012. január óta lehetőség van adómentes otthoni sörfőzésre, ami megnyitotta az utat a házi sörfőzdék számára. Ilyen keretek között évi 1000 liter főzhető adómentesen. További feltétel azonban, hogy az így főzött sör nem hozható kereskedelmi forgalomba, azt csak a sörfőző és családja, valamint vendégei fogyaszthatják. A sörfőzés megkezdése előtt továbbá be kell jelenteni a szándékot a NAV felé. Saját célra történő főzéshez az 1000 literes limit bőven elég (legalábbis reméljük), még a barátoknak is jut belőle.
Gerilla sörfőzde, bérfőzető partner
A gerilla sörfőzés kifejezés azt takarja, amikor valaki saját főzde nélkül készíti a söreit, más sörfőzdéket használva. Hazánkban is bőven van erre példa. Nem feltétlenül kell hozzá vándorolni, bérfőzető partnerként éveken keresztül is főzhetsz ugyanabban a főzdében gerilla sörfőzés keretében.
Nano sörfőzde
A nano sörfőzde a legkisebb hivatalos sörfőzde egység, mely minden más kategóriába tartozó mennyiségnél kevesebbet állít elő.
Mikro sörfőzde
A mikro sörfőzdék jellemzően kereskedelmi forgalomra készítik söreiket, maximum évi 15 000 hordó mennyiségben. A kézműves sörforradalommal egyidejűleg – illetve annak köszönhetően – Magyarországon is számtalan mikro sörfőzde jelent meg, melyek méretük ellenére is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a piacon. A mikro sörfőzdék között gyakori a kollaboráció, valamint az egymás általi inspirálódás is.
Sörház
A sörház olyan sörfőzde, mely a helyszínen vendéglátóegységként funkcionálva is árulja saját készítésű söreit. A sörházak esetében sincs kizárva, hogy a helyszínen készült söröket máshol is értékesíthessék.
Kraft sörfőzde
A kraft sörfőzde kifejezés sokkal inkább az elkészült sörök milyenségére, mintsem mennyiségére utal. Az ilyen sörfőzdékben készült sörök ízvilágukban és szerkezetükben is eltérőek lehetnek a nagyüzemi söröktől, sőt, a főzési eljárást kísérletezés és egyedi, innovatív megoldások jellemzik. Az elmúlt években a kraft sörök – vagy más néven kézműves sörök – óriási népszerűségre tettek szert. A kraft sörfőzdék jellegzetessége továbbá, hogy független tulajdonban vannak.
Mivel ez a típus eltérő szempontok szerinti kategóriát takar, átfedés mutatkozhat egyes főzdék pontos meghatározásánál. Például egy független tulajdonú, kraft söröket kis mennyiségben készítő sörfőzdét egyaránt nevezhetünk kraft sörfőzdének és mikro sörfőzdének.
Regionális sörfőzde
A regionális sörfőzdék évente 15 000 és 6 000 000 hordó közti sörmennyiséget állítanak elő, mellyel nagyobb területet is képesek lefedni. Az előállítás mértékéből adódóan ezek a sörök inkább a hagyományos verziókat jelentik, viszont már van lehetősége a főzdéknek alacsonyabban tartani az árakat.
Nagy sörgyárak
Évi 6 000 000 hordó feletti termelés esetén sörgyárról beszélünk. Magyarországon három nagy sörgyár üzemel: a Dreher Sörgyárak Kőbányán, a Borsodi Sörgyár Bőcs község mellett, valamint a Heineken Hungária Sörgyárak Sopronban. Egy sörgyáron belül van lehetőség több márka képviseletére, a nagyüzemi főzésből adódóan ezek általában a hagyományos sör irányvonalakat követik.
Most, hogy tudod milyen sörfőzdék léteznek, kíváncsi vagy arra is, hogy hogyan készül a gluténmentes sör és miként biztosítják, hogy az elkészült gluténmentes sörök valóban azok is legyenek? A linkekre kattintva mindent megtudhatsz!