Egy sör címkéjén számos információ megtalálható – már ha az ember tudja, mit keressen rajta. Sörszótárunkban összegyűjtöttük a legfontosabb kifejezéseket a sör összetevői, előállítása és a legismertebb sörtípusok kapcsán.
ALE
A brit sörtípusok körébe tartozik, a felső erjesztésű sörök legismertebb fajtája. Több altípusa van, például a pale ale, brown ale, bitter ale, de ide tartozik a stout és a porter is. Színe az altípusától függően világosbarnától egészen a feketéig terjedhet. Alkoholtartalma átlagosan 4-8% közé esik.
Alsó erjesztésű sör
Más néven láger. A kifejezés az erjesztési eljárásra utal: ezen sörök erjesztése alacsony hőmérsékleten, 5-6°C-on történik, ehhez speciálisan alsó erjesztéshez való élesztőt kell használni.
APA
American Pale Ale. Az IPA-hoz hasonló, ám annál könnyedebb sör. Kevésbé dominál benne a komlós íz, kiegyensúlyozottabb ízélményt nyújt.
Aromakomló
A komlót a sör ízesítőjeként használják – sőt, a sör összetevői között az egyik legfontosabb -, a bennük található alfasavak határozzák meg a sör keserűségét. Az aromakomlót kifejezetten arra fejlesztették, hogy elsődlegesen az illatanyagok oldódjanak ki belőle. Általában a forralás befejezése előtt vagy a forralás után, még a hűtés előtt adják a sörléhez. Alternatív módszer még az úgynevezett hidegkomlózás, amikor az aromakomló az elsődleges erjedés után kerül a sörbe.
Árpa
Az árpa egy gabonaféle, a sör összetevői közül a egyik legfontosabb. A sörfőzés legelső lépése az árpa – vagy más gabonaféle – feldolgozása annak érdekében, hogy maláta készüljön belőle.
Ászokolás
Más néven utóerjedés, a sörfőzés egyik lépése. Az erjesztési eljárás utolsó szakasza, melyben a „fickósört” alacsony hőmérsékleten erjesztik ízének és aromájának finomítása céljából.
Ászoksör
Erősebb fajtájú sör. A téli hónapokban főzik nyári használatra.
Baksör
Avagy Bock sör. Németországból származó, alsó erjesztésű sörfajta. Jellemzően magas alkoholtartalmú, magas maláta- és alacsonyabb komlótartalma miatt kesernyés ízű. A világos rézszíntől a barnáig változhat a színe elkészítésétől függően. Erősebb változatai a Doppelbock és az Eisbock.
Balling-fok
Karl Josef Napoleon Balling után elnevezett mértékegység, mely azt mutatja meg, hogy 100 kg sörlében hány kg cukor van. A Balling-fokban meghatározott érték az erjedés előtti sörlére vonatkozik, segítségével hozzávetőlegesen előre meghatározható a készülő sör alkoholtartalma, testessége.
Barna sör
A sörök egyik fajtája, melyet legkönnyebben színe alapján lehet megkülönböztetni a világos söröktől. Erjesztés és elkészítés szerint több fajtája is létezik, általában testesebb ízvilág jellemzi.
Beélesztőzés
A sörfőzés egyik lépése. Az erjesztés megkezdése előtt a lehűtött sörléhez élesztőt adnak. Az élesztő fajtája szerint lehet felső erjesztésű vagy alsó erjesztésű sörről beszélni.
Bitter
Nagy-Britanniából származó ale. Alacsony alkoholtartalmú, magas komlótartalma miatt kesernyés ízű – nevét is erről kapta. Nagy-Britanniában az egyik legnépszerűbb sörtípus.
Brewers’ Clarex
A sör gluténtartalmának kivonása érdekében használt, kereskedelmi forgalomban kapható enzim. A Brewers’ Clarex enzimet az erjedés során kell a sörléhez adni, segítségével pedig hagyományos alapanyagok felhasználásával is gluténmentes sör lehet a végeredmény.
Búzasör
A készítéskor a maláta legalább felében búzát használnak. Hagyományosan felső erjesztésű sör, de gyakran alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá.
Dry Beer
Avagy száraz sör. Viszonylag új a sörtípusok között, története a ’80-as évekig nyúlik vissza. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Japánban közkedvelt, alsó erjesztésű sörfajta. Tiszta és frissítő, ízében semleges.
Felső erjesztésű sör
Itthon kevésbé használt megoldás, inkább kisüzemi sörfőzde esetében találkozhatsz vele. A sör erjesztése 10-25°C között megy végbe, mely során az élesztő nem a tartály alján gyűlik össze, hanem a sörlé tetején lebeg. Jellemzően ezzel az eljárással készülnek a gyümölcsös sörök, valamint a brit ALE sörök.
Festőmaláta
A festőmaláta nevéből adódóan is a sör színéért felel, tipikusan barna sörökhöz használják.
Fickósör
Az elsődleges erjesztés után már lényegében készen van a sör, ám fogyasztásra még alkalmatlan. Ezt hívják „fickósörnek”. Az utóerjesztés során még finomítják az ízét, mielőtt palackoznák.
Füstölt maláta
Bükkfával füstölt és szárított malátatípus, melyet füstölt sörök készítéséhez használnak.
Gruit
A sörtörténelem során egészen a XIV. századig nem használtak komlót a főzéshez. A söröket előtte növényekkel ízesítették, melyeket a gruit nevű keverék formájában adták a sörhöz. A gruit sörök mai ízlelőbimbóval „nézve” fanyarkás ízűek.
Guinness
A Guinness a leghíresebb az ír sörtípusok között. Feltalálója, Arthur Guinness a XVIII. században kezdett fekete, porter típusú sört főzni, mely az országban hamar népszerűségre tett szert, mára pedig szinte az egész világon fogyasztják.
IBU
International Bitterness Unit, vagyis a sör keserűségét kifejező érték. Meghatározása objektív módon történik, kémiai egyenlet segítségével. Értéke 0 és 120 között mozoghat, minél magasabb az érték, annál keserűbb a sör. A legtöbb sör a skálán 15 és 80 között mozog.
Imperial
Egyszerűen szólva dupla erősségű. A sörtípusok előtt használhatjuk annak kifejezésére, hogy az adott sör erősebb a kategóriában megszokottnál – például Imperial Stout, Imperial IPA.
IPA
India Pale Ale, a Brit Gyarmatbirodalom idejéből származik, Indiában főzték. Mivel a hosszú hajóutat ki kellett bírnia, ez a típus sok komlót tartalmaz, mely biztosította a minőség megtartását. Keserű, testes ízvilág jellemzi. Színét tekintve is sötétebb.
Karamellmaláta
A maláták egy típusa, melyet óvatos pörköléssel állítanak elő. A sörhöz adva annak színét, ízét és habtartósságát befolyásolja.
KEG
Hordó, esetünkben söröshordó. A modern KEG hordókból csapolni lehet, egyes darabok gondoskodnak a hűtésről is, valamint túlnyomás esetén egy túlnyomás szelep védi a felrobbanástól.
Komló
A sör összetevői közül az egyik legfontosabb, a sör „fűszere”. A komló felelős a sör ízéért és aromájáért. Többféle komlótípus létezik, melyek megválasztásával és mennyiségével tudjuk szabályozni az elkészülendő sör ízvilágát.
Kriek
Spontán erjesztésű sör, melyhez az elsődleges erjesztés során meggyet adnak ízesítésként. A gyümölcsöt természetes formájában vagy szirupként is lehet adagolni.
Lager
Az alsó erjesztésű sörtípusok elnevezése.
Maláta
A sör összetevői között előkelő helyet foglal el. Gabonafélék szárításával, csíráztatásával állítják elő. Típusa szerint lehet pilseni vagy müncheni maláta, illetve karamellmaláta és festőmaláta.
Malátázás
A sörfőzés nulladik lépése, vagyis az alapanyag előkészítése. A malátázás során készül maláta a gabonafélékből. A gabonaszemeket először beáztatják, majd magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítik és csíráztatják. A csíráztatás során többször át kell forgatni a rakást. A folyamat lényege, hogy a csíráztatás során olyan enzimek keletkezzenek, melyek a gabonában levő keményítőt nagy molekulájú cukrokká alakítják.
Mild
Angol eredetű, felső erjesztésű sör. Alacsony alkoholtartalom jellemzi, színét tekintve a világos aranytól a bronzig változhat. Készítésekor kevés komlót használnak, így könnyed, édeskés ízű.
Máslás
A sörfőzés egyik eleme, a cefreszűrés második lépése. A színlé szűrése után a még visszamaradt extrakt oldható részének kinyerését végzik forró vízzel.
Pale Ale
Angliából származó sörfajta, könnyed és édeskés ízű. Alkoholtartalma általában alacsony. Színe sokféle lehet a világostól a rozsdabarnáig.
Pasztőrözés
A mikroorganizmusok elpusztítása érdekében zajló eljárás, melyet a sör elkészülte után végeznek. Az elkészült sört felmelegítik 62°C-ra egy-két percre, majd visszahűtik. Célja, hogy a sört utána hosszú ideig is biztonságosan lehessen tárolni. Kisüzemi sörtípusok esetében a magas higiéniai standardokat kitűző főzdék tisztasága végett gyakran elhagyják a pasztőrözést, hiszen az ilyen sörök így is hetekig elállnak.
Pilsner
A csehországi Pilsen városából származó sörfajta. Magas komlótartalmű, így erőteljes és kesernyés ízű. Jellemzője az aranyló szín, valamint a tartós hab. Mára a világ egyik legkedveltebb sörfajtájává nőtte ki magát.
Porter
Angol eredetű sör, a pörkölt maláta miatt egészen sötét, fekete színű. Testes ízvilágú, kávéra és csokoládéra emlékeztető ízjegyekkel. Hamar eltelít, jellemzően a téli hónapok söre.
Saison
Felsőerjesztésű belga sörfajta. Frissítő, könnyen iható típus. Színe az aranysárgától a borostyánig terjed. Íze a felhasznált fűszerektől függően széles skálán mozog, jellemző a különleges alapanyagok és gyógynövények használata is.
Session
Az adott kategóriánál gyengébb, de ízvilágában azonos sör. A Session IPA az IPA karakteres ízével bír, de alacsonyabb az alkoholtartalma.
Sör
Árpamalátából erjesztett szeszes ital.
Sörélesztő
A sör egyik legfontosabb alapanyaga, melyet erjesztés előtt adnak a sörléhez. Típusa szerint lehet alsó erjesztésű vagy felső erjesztésű.
Spontán erjesztésű sör
A legismertebb spontán erjesztésű sör a belga Lambic. Kissé savanykás, gyümölcsös aromájú sörfajta, melyet gyakran ízesítenek is. Meggy hozzáadásával például Kriek, málnával Framboise készül, de gyakran használnak ízesítőanyagként őszibarackot és feketeribizlit is.
Stout
Angol eredetű, felső erjesztésű sör. A készítéséhez használt pörkölt maláta miatt fekete színű, erős és testes ízvilágú sör. Több altípusa létezik, mint a milk stout, a sweet stout, a dry stout és az imperial stout. A porter sörökből nőtte ki magát, mely a külföldre szállítást önmagában nem bírta, ezért komló és maláta hozzáadásával fejlesztették tovább.
Világos sör
A sörtípusok egyik alapvető kategóriája, melyet annak színe határoz meg. A világos sörök készítésekor a malátát nem pörkölik.
Kérdésed van?
Fordulj hozzánk és segítünk eligazodni a gluténmentes sörök világában!