A gluténmentes termékek gluténtartalmára szigorú hazai és uniós szabályok vonatkoznak.
A közösségi szabályozásnak köszönhetően az Európai Unió területén járva mindenhol azonos módon kell eljárni a gluténmentes termékek terén. Így biztos lehetsz benne, hogy bármelyik országban is tartózkodsz, könnyedén felismered a boltok polcain, hogy mely terméket vásárolhatod meg magadnak anélkül, hogy a gluténérzékenység tünetei miatt kellene aggódnod.
Az előírások egyrészt kötelezővé teszik a fogyasztók megfelelő tájékoztatását – vagyis azt, hogy a címkén minden esetben fel kell tüntetni az élelmiszerek összetevőit, gluténtartalmát, sőt azt is, ha keresztszennyeződés nyomán glutént tartalmazhat. Ezeket az információkat jól látható módon és érthetően kell feltüntetni a gluténmentes termékek csomagolásán.
Másrészt meghatározott értéknél magasabb gluténtartalommal nem lehet gluténmentesnek nevezni egy élelmiszert. Ezen a ponton tudnod kell, hogy a következő standardokat úgy alakították ki, hogy azok a gluténérzékeny embereknek se okozzanak problémát.
Mely szabályokat kell figyelembe venni?
- 41/2009/EK rendelete a lisztérzékenységben szenvedőknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről
- 1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról
- 828/2014/EU rendelet a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó körülményekről
- 19/2004. FVM-ESZCSM-GKM rendelet
- 36/2004 ESZCSM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről
Az uniós szabályozás a Codex standardoknak megfelelően került kialakításra.
Mit jelent a Codex standard?
A Codex egy élelmiszerbiztonsági szabványokat magába foglaló dokumentum, melyet a ’60-as években állított össze az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által felállított bizottság, a Codex Alimentarius Főbizottság. A dokumentum létrehozásának célja az élelmiszerekre vonatkozó előírások harmonizációja volt. Bár ezek a standardok jogilag nem kötelezőek, számtalan jogalkotó és nemzetközi szervezet használja referenciapontként.
A meghatározott standardokat időről-időre felülvizsgálják és szükség esetén módosítják.
Az Európai Unió területén a 2008-ban, a Codex Bizottság által elfogadott Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten címet viselő kódex a gluténmentes termékek címkézéséről szóló rendeletek egyik alapját képezi.